Svenska Retoriksällskapet

Så blir du bättre på presentationsteknik.Praktiska tips

 

 

Bra presentationsteknik med enkla knep

Chefer, säljare, informatörer, entreprenörer, marknadsförare, lärare, ingenjörer och andra tjänstemän i långa rader springer runt i korridorer och trapphus i allt från privata bolag till kommunala förvaltningar, skolor, universitet, landstingshus och statliga myndigheter. Under armen, i portföljen eller i famnen finns en bärbar dator.


Med snabba kliv skyndar ofta personerna fram. De ska till ett sammanträde för att hålla en presentation. Datorn riggas upp och sladdar kopplas ihop. Det letas i utforskaren på datorn, bland filer på skärmens skrivbord, i byxfickor och kavajfickor. Hur var det, låg filen med presentationen i datorn eller fanns den i USB-minnet? Dessutom vilken version av bildspelet var det som skulle användas?


Efter viss förvirring och ofta vissa mindre tekniska problem kan publiken ta del av bildspelet på en storbildsskärm, som de förväntansfullt har suttit och tittat på. Tyvärr är många bildspel som används vid presentationer ungefär lika kreativa som många äkta par efter 45 års samliv. Mycket går på rutin, ibland alltför mycket.

 

Svenska Retoriksällskapet utbildar och ger praktiska råd till människor håller presentationer i olika sammanhang. En bra presentation kräver mer än några textrader och bilder ihopsatta i ett bildspel, som visas via PowerPoint eller något annat presentationsprogram. En del människor som ska hålla presentationer verkar tro att det är olika tekniska hjälpmedel som skapar bra presentationer. Så är sällan fallet. Det är inte tekniken utan presentatören eller presentatörerna som ska bära upp framförandet och budskapet.

 

Det kan vara enkelt att hålla riktigt bra presentationer. Här presenterar vi användbara knep som hjälper människor att bli bättre på presentationsteknik, särskilt om man är ovan talare och känner osäkerhet eller nervositet inför hur man ska agera.

 

 

PRAKTISKA RÅD:  10 steg till bättre presentationer
Tips 1:  Var dig själv. Både stela och spralliga personer kan hålla riktigt bra presentationer.


Tips 2:  En av de viktigaste framgångsfaktorerna till en bra presentation är bra förberedelser. Börja i god tid och var restriktiv med att åter­använda gammalt material. Det kan vara lätt, men blir sällan riktigt bra.


Tips 3:  Anpassa varje presentation specifikt till målgruppen och syftet.


Tips 4:  Våga bli personlig, men inte privat.


Tips 5:  Känn tacksamhet över att få tala inför publik. Det är en ära att få andra människors tid och uppmärksamhet. Förvalta den väl.


Tips 6:  Om publiken slutar lyssna, skuldbelägg aldrig åhörarna, utan fundera i stället över vad du behöver göra för att få dem att lyssna.


Tips 7:  Se glad och uppskattande ut.


Tips 8:  Överanvänd aldrig presentationsprogram som PowerPoint.


Tips 9:  Njut av tillfället att få tala, agera och presentera inför andra människor. Har du roligt, då har med stor sannolikhet även publiken det.


Tips 10:  Tacka alltid för att du har fått ta publikens tid i anspråk.

 

 

 Praktiska tips och inspirationsmaterial om retorik, tal och personlig kommunikation

 

Presentationsteknik. Tala, agera och presentera information inför publik. Alla kan bli bättre presentatörer.

Retorik inför publik

Inom den klassiska retoriken finns en regel som säger att den största dödssynden för en talare är att vara tråkig. Se till att ha god publikkontakt och var noga med att läsa av signalerna hos deltagarna. Människors intresse och engagemang både syns och känns.

Retorik inför publik » 

Klassiska och moderna citat

Slagkraftiga, roliga, dråpliga, konstiga eller märkliga formuleringar kan vara en inspiration för dig som ska hålla ett tal, en presentation, före-läsning eller workshop.

Läs mer »  

Teambuilding på jobbet

Utveckla arbetsgruppen med teambuilding på jobbet. Stärk kommunikationen, samarbetet och arbetsglädjen.

Teambuilding

Retorik för företag

Konkret och användbar kompetensutveckling för företag som vill utveckla den externa kommunikationen.

Läs mer » 

Beröm utvecklar människor

Beröm kan skapa ett fantastiskt positivt arbetsklimat, engagemang och förebygga motsättningar på arbetsplatser. Positiva ord och beröm kan göra under på en arbetsplats. Tänk på att vara generös med att uttrycka beröm och uppskattning.

Beröm lyfter människor » 

 

 

Ska du hålla tal ...

Förmågan att hålla uppskattade tal imponerar på människor. Bra talare blir ihågkomna, omtalade och återberättade. Dåliga talare likaså, fast av andra skäl. Här finns tips på hur du håller bra tal.
Läs mer »

Kända tal

Läs och inspireras av fantastiska tal som har gått till historien. Vi presenterar tal hållna av personer som blivit kända både för sin förmåga att hålla framstående tal och för sina livsgärningar.

Läs mer »

Bröllopstal utan klavertramp

En del bröllopstal är mer pinsamma än trevliga. Vi tipsar om sådant som aldrig hör hemma i ett bra bröllopstal. Dit hör allt som har med storkar och tassande småfötter att göra. 

Ex-partners och skilsmässor hör heller aldrig hemma i ett bröllopstal. Här är olika skräckexempel som du aldrig ska använda som talare på ett bröllop.

Läs mer » 

Presentationsteknik

Att tala och presentera information inför publik är många människors skräck. Med rätt kunskap är det fantastiskt roligt att tala, presentera och agera inför andra människor. Här hittar du bra böcker för dig som vill läsa om presentationsteknik på egen hand.

Böcker om presentationsteknik »

Tala och presentera

Bra presentationsteknik kräver mer än PowerPoint. Undvik slentrianmässiga och oengagerade PowerPoint-presentationer.

 

 

 

Håll bra presentationer

Det kan vara enkelt att hålla riktigt bra presentationer. Här presenterar vi tio användbara knep som hjälper människor att bli bättre på presentationsteknik, särskilt om man känner nervositet inför hur man ska agera.

Bra presentationsteknik » 

Retorik

Retorik handlar om konsten att kommunicera och påverka människor. För att bli en riktigt skicklig retoriker krävs både teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter, åtminstone om man vill utveckla stora retoriska skickligheter. Retorik är ett hantverk. För dig som vill läsa och lära mer om retorik på egen hand, tipsar vi om läsvärda retorikböcker.

Böcker om retorik och retoriker »

Videoklipp

I Storbritannien slog Susan Boyle publiken med hämnad. På en vecka hade hennes bejublade scenfram-trädande visats 20 miljoner gånger, bara på YouTube. I dag är webben ett medium att räkna med.

Läs mer » 

Jobb och karriär

Citat om arbetstid, arbetsliv och ledarskap.

 

Zig Ziglar: ”Många experter säger att vi borde arresteras för mord när vi slår ihjäl tiden. Vid närmare granskning är det emellertid uppenbart – att slå ihjäl tiden är inte mord. Det är ..."

Citat om arbetslivet »

Läsvärt

Tips på böcker och artiklar om sociala koder, social kompetens och personlig kommunikation. Det finns många läsvärda böcker om beteendevetenskap och konsten att skapa bra kommunikation mellan människor. Här hittar du några av dem.

Läs mer » 

 

 

 Arbetsklimat och mentalitet på jobbet

Människor och retorik kan påverka världen med bara ord

En man som går till historien med sina ord är USA:s president. I ett tal sade han: "Vårt öde skrivs inte åt oss, utan av oss. Det skrivs av människor som inte nöjer sig med världen som den är utan som har modet att bygga om världen till vad den borde vara."
Läs mer: Människor och retorik kan förändra världen »

Retorik på jobbet  

 Intern kommunikation

 

  På jobbet - i praktiken

Vill ni utveckla kunskaperna och färdigheterna inom retorik?

Retorik i arbetslivet »

 

Bra kommunikation på jobbet utvecklar både människor och företag.

Intern kommunikation » 

 

Hur kommunicerar vi med varandra på jobbet, i praktiken?

Hur gör vi på jobbet »

 Retorik och presentationsteknik

 

Så håller du bättre presentationer: 10 praktiska knep

Njut av att tala inför andra människor

AGERA INFÖR PUBLIK. Det kan vara enkelt att hålla riktigt bra presentationer. Här presenterar vi användbara knep som hjälper människor att bli bättre på presentationsteknik, särskilt om man är ovan talare och känner osäkerhet eller nervositet inför hur man ska agera.

Läs mer: Praktiska tips på bra presentationsteknik »

 

Bra presentationer är värdefulla

Människor som är personliga och bjuder på sig själva blir mycket mer intressanta att lyssna till. Skapa nya framgångar på jobbet med bra presentationer. Våga bli även lite bli personlig. En bra regel är: Personlig, men inte privat.

 

På denna webbsida finns praktiska tips för dig som är intresserade av retorik, presentationsteknik och personlig kommunikation. Här hittar du tips och viktiga detaljer som lyfter dina framträdanden, oavsett om det är presentationer, tal eller andra framförande inför publik. Tala och presentera med glädje och engagemang.

Utbildningar som utvecklar arbetsgrupper och företag

Svenska Retoriksällskapet utbildar och inspirerar personal- och chefsgrupper inom intern och extern kommunikation i företag som vill utvecklas.

 

Hos oss hittar ni unika personalutbildningar, kurser, föreläsningar, workshops och föredrag inom retorik, presentationsteknik och personlig kommunikation i arbetslivet. Svenska Retoriksällskapet erbjuder företagsinterna utbildningar över hela Sverige.

 

Välkommen att kontakta oss för att berätta om era utbildningsbehov.