Svenska Retoriksällskapet

Utbildningsmeny

 

Vett och etikett i arbetslivet

Även om man säger att ”livet är kort – börja med desserten” så brukar maten på en bjudning serveras i en speciell ordning för att allt ska komma till sin rätt. Det kan till exempel se ut så här:

 

Meny
1. Kalla förrätter  
2. Varma förrätter
3. Soppor
4. Fiskrelevéer
5. Köttrelevéer
6. Varma entrérätter
7. Kalla entrérätter
8. Sorbets
9. Stekar
10. Grönrätter
11. Varma efterrätter
12. Kalla efterrätter
13. Ost
14. Dessert


Det är inte så ofta man serverar allt vid en sittning numera, utan ett noggrant val av det som frestar mest görs av den som står för kalaset. Svenska Retoriksällskapet presenterar här en meny av föreläsningsteman inom vett och etikett i yrkeslivet. Upplägget bygger på samma princip som när man komponerar en måltid. Man väljer och sätter ihop de "rätter" som retar aptiten, ger mersmak och känns rätt för grupp och situation. 

 

Förrätts- och efterrättsföreläsningar tar vardera en timme och varmrätterna tar vardera cirka två timmar. Tid för praktisk workshop, rollspel eller diskussioner kan läggas till efter era önskemål.

 

 

 MENY – komponera er egen personalutbildning inom vett och etikett

Förrätter

1. Vem är egentligen normal?

En kulturell iakttagelse av likheter och olikheter.


2. Att klä eller inte klä …

Från t-shirt, foppatofflor och jeans till kostym och folkdräkt. Vad är passande klädsel på jobbet och när?


3. Läsa signaler

Kroppsspråk, mimik och annat som trasslar till det. Vilka signaler ger människor som du möter.


4. Att hälsa

Att hälsa som folk – en hel vetenskap. Måste man ta i hand och hur hanterar man handsvett?


5. Sunt förnuft

Vanligt sunt förnuft – när, var och hur det passar sig i arbetslivet och i vardagen på jobbet. Små detaljer och knep kan göra underverk på arbetsplatser.

Huvudrätter

6. Värdskap

Att få människor att trivas i ens närhet. Om vett och etikett på jobbet, i affärslivet, vid representation på krogen och i andra offentliga miljöer.

 

7. Ut i vida världen

Etikett i bilen, på flyget och väl framme i det nya landet.

 

8. Ett bord blir till

Duka rätt och gör en lyckad bordsplacering.


9. Ur hand i mun

Äta, dricka och servera. Bordsskick i allt från fikarum till slottsgemak.

 

10. Konversation

Skapa en trivsam stämning bland människor. Konversera med stil. Enkla knep gör dig till en intressant och uppskattad konversatör.

Efterrätter

11. Fira med framgång

Fira och högtidlighålla allt från representationsmiddagar, firmafester till avtackningar och kungamiddagar.


12. Bli en uppskattad toastmaster

Hålla tal, introducera talare och hålla tiden – bli en uppskattad toastmaster.


13. Elektronik eller kalligrafi

Skriv med stil och omdöme, om kommunikation och korrespondens från skrivbordet. Måste man skicka inbjudan, skriva brev och tackkort eller går det bra med SMS?


14. Miljö- och klimatförändring

Vett och etikett med internationella aspekter. Här ser vi till allt från bemötandefrågor till människors säkerhet. Vad bör svenska företag som tar emot utländska deligationer tänka på?

 

 

Övrigt: Längd och omfattning på utbildningen eller föreläsningen väljer ni utifrån de utbildningsbehov er organisation har. Kontakta oss och berätta om era behov och önskemål. Varmt välkommen!

Kontakta oss »  

 

Företagsinterna utbildningar för personal- och chefsgrupper

Svenska Retoriksällskapet utbildar och inspirerar personal- och chefsgrupper i företag som vill utveckla den interna och externa kommunikationen.

 

Hos oss hittar ni unika personalutbildningar, kurser, föreläsningar, workshops och föredrag inom retorik, presentationsteknik och framgångsrik kommunikation i arbetslivet. Svenska Retoriksällskapet håller föreläsningar om kommunikation som utvecklar arbetsgrupper och företag. Vi erbjuder företagsinterna utbildningar över hela Sverige.

 

Välkommen att kontakta oss för att berätta om era utbildningsbehov.